Przygotowanie i smakowanie

Przygotowanie potraw nie zawsze jest łatwe. Wiele zależy od tego, jakie danie robimy. Jeżeli jest to jajecznica, kanapki czy inna potrawa, na której przygotowanie musimy poświęcić zaledwie kilka minut wówczas poziom trudności jest dość niski. Z przygotowaniem takich dań poradzi sobie każdy z nas, nawet nastolatek. Jest jednak i taka grupa dań, na przygotowanie których musimy poświęcić o wiele więcej czasu.

Te są o wiele trudniejsze w przygotowaniu. Nie powinniśmy jednak obawiać się próbowania w kuchni. Przecież jeżeli danie nie wyjdzie nam za pierwszym razem nikt nam nic nie zrobi. Musimy nabrać wprawy, nauczyć się jak to się robi. Musimy nabrać doświadczenia – a w zawodzie kucharza to właśnie takie doświadczenie i obeznanie w temacie jest najistotniejsze. Dobry kucharz jest w stanie przygotować każde danie, bez względu na jego trudność. Niepowodzenia w kuchni – a takie zdarzają się nawet najlepszym, nie powinny nas zrażać. Przyjdzie taki czas, że przygotowywać będziemy najwspanialsze potrawy.

O tym, jak smakuje jedzone przez nas danie czasami bardzo trudno jest opowiedzieć. Jeżeli jedliśmy potrawę, która dla kogoś jest zupełnie nieznana nie zawsze wiemy, jak opisać obrazowo jej smak, tak by ta osoba mogła sobie wyobrazić czy też nawet poczuć w ustach tenże charakterystyczny smak. Musimy najpierw czegoś spróbować, by wiedzieć, jak to smakuje. Dlatego też smakowanie, próbowanie, degustowanie w kuchni to podstawa przygotowywania potraw.

Kucharz musi spróbować każdej przygotowywanej przez niego potrawy, by móc ocenić jej smak, by sprawdzić czy smakuje tak, jak powinna. Czasami konieczne jest dosmakowanie dania – w tym celu dodaje się różnych przypraw i ziół. Smak potrawy automatycznie się zmienia, staje się bardziej intensywny. Musimy jednak znać umiar. Nadmiar przypraw może zepsuć smak potrawy. A przecież tego byśmy nie chcieli – w przypadku restauracji byłaby to prawdziwa tragedia. Tam pracuje się pod presją czasu. Na przygotowywaną potrawę Czekaja przecież głodni gości, którzy chcą zjeść smaczne danie.