Masło

W kuchni używamy bardzo wielu produktów. Dlatego też kuchenne szafki i lodówka musi być w odpowiedni sposób zaopatrzona. Oczywiście nie kupujemy zbyt wielu rzeczy, których termin przydatności do jedzenia jest krótki – tych nie możemy przechowywać w naszej kuchni zbyt długo. Po prostu zepsują się.

Dlatego nie kupujemy ich na zapas lecz zaopatrujemy się w nie na bieżąco, kiedy tylko są nam potrzebne. Elementem obowiązkowym w kuchni jest między innymi masło. Niektórzy używają go tylko do smarowania chleba. I to jest błąd. Masło dodaje potrawie wyjątkowych walorów smakowych. Dodane zamiast oleju, na przykład do smażenia sprawia, że potrawa jest naprawdę wyjątkowa. Masło do smażenia powinno być odpowiednio przygotowane – sklarowane.

Dzięki temu nie będzie się przypalało a smak dań przygotowanych na takim maśle będzie łagodniejszy. Czasami warto wiec zastąpić tak popularny olej właśnie klarowanym masełkiem – z całą pewnością docenimy jego smak. Masło jest także podstawą w przygotowywaniu różnych ciast i deserów, ale także chociażby zasmażek.