Sery

Sery obecne są w naszej kuchni. Czasami jadamy je częściej, czasami rzadziej. Te żółte są idealna alternatywą dla wędlin, których przecież nie powinniśmy jeść w dużych ilościach. Czasami warto zastąpić je właśnie serem żółtym czy białym.

Sery żółte są bogate w tłuszcze, są to jednak tłuszcze zdrowe. Sery możemy łączyć z różnymi produktami, w tym na przykład z warzywami. Któż nie lubi kanapki z żółtym serem, sałatą zielona i pomidorem. W niektórych krajach sery jedzone są jako przekąska – bez łączenia ich z żadnymi innymi składnikami.

Krojone w kosteczkę jedzone są po posiłku, oczywiście w niewielkich ilościach. W sklepach dostępne są przeróżne sery o różnych smakach. Wszyscy znajdziemy taki, który będzie nam odpowiadał najbardziej. Sery białe są idealnym dodatkiem do deserów. Wszyscy znamy ciasto o nazwie sernik czy deser tirami su, gdzie ser jest podstawą do wykonania tego smacznego deseru. Jedzmy sery, bo są one zdrowe i wartościowe, są smaczne i dzięki nim możliwe jest urozmaicenie naszych posiłków.