Półmiski

W naszych szafkach kuchennych znajdziemy przeróżne naczynia, które na pewno przydają się w kuchni – podczas przygotowywania posiłków, ale także i podczas ich podawania.

Wielkie znaczenie ma to, jak podajemy ugotowane danie. Przygotowujemy je w garnkach czy na patelni, jednak nie zaserwujemy przecież zupy w garnku czy kotleta schabowego na patelni. Byłoby to bardzo nieestetyczne, ale i niewygodne. Dlatego też koniecznością jest odpowiednia zastawa stołowa, w tym także półmiski. Na półmiskach możemy podawać warzywa, owoce, sałaty, wędliny, mięsa. Sztuką jest odpowiednie ich ułożenie. Każdy gość powinien mieć swobodny dostęp do takiego półmiska. Na półmisku powinny być także sztućce, dzięki którym możliwe będzie nakładanie poszczególnych produktów na talerze. W zależności od tego, jaka potrawa jest podana na półmisku są to łyżki czy widelce.

Takim specjalnym sztućcem nakładamy sobie na talerz potrawę i odkładamy go z powrotem na półmisek – w żadnym wypadku nie jemy takim sztućcem. Nie takie jest jego przeznaczenie.