Dodatki

Obiad jest daniem głównym jedzonym każdego dnia. Pory jedzenia obiadów są różne i zależy to od naszych indywidualnych ustaleń i przyzwyczajeń. Przyjęło się, że pora obiadowa to czas popołudniowy – od godziny trzynastej do szesnastej.

I najczęściej w tych właśnie porach jadamy obiad. Oczywiście czasami zdarza nam się jadać w innych porach – na przykład później, jest to wówczas obiadokolacja. Do obiadu podawane są różnorakie dodatki. Zazwyczaj obiad rozpoczyna się od jedzenia zupy.

Po jej zjedzeniu podawane jest drugie danie. A Rugie danie składa się oczywiście z mięsa lub ryby oraz innych dodatków – w zależności od tego, jakie sobie zażyczymy. Mięsa możemy jadać z ziemniakami, makaronami, kaszami, surówkami. W restauracjach mamy możliwość zamówienia sobie takich dodatków i skomponowania naszego posiłku. Nie musimy jadać dań dwudaniowych. Czasami w zupełności wystarczy nam jedno danie – na przykład sycąca zupa lub drugie danie składające się z mięsa i surówki. Dodatki dodają smaku jedzonym przez nas potrawom.