Wszystkie dania, jakie jemy powinni być świeże. To właśnie świeżość jest podstawą. I na nią zwracamy szczególną uwagę. Jeżeli jesteśmy w restauracji i zamawiamy obiad wręcz żądamy, by był on świeżo przygotowany, by nie było to danie odgrzewane, rozmrażane.
Dlatego też kucharze w dobrych restauracjach dbają o regularne przygotowywanie potraw na bieżąco. Karta dań nie jest tak bardzo rozbudowana – do wyboru mamy na przykład trzy zupy lecz mamy pewność, ze są one świeżo przygotowane, ugotowane w dniu, w którym je jemy. I to liczy się najbardziej. Również w naszych domach dbamy o to, by posiłki, które przygotowujemy na obiad były przygotowywane na bieżąco.
Na szczęście w naszych domach to my rządzimy, to my decydujemy o tym, co jeść i jak przygotować posiłek. Czuwamy nad tym – mamy więc pewność, że będzie on świeży. Posiłki nieświeże, rozmrażane, odgrzewane kilka razy mogą wywołać zatrucie, mogą sprawić, że osoba jedząca je rozchoruje się. A tego byśmy nie chcieli. Świeżość dań to podstawa.