Gdy idziemy do restauracji siadając przy stoliku dostajemy kartę dań. Jest to menu proponowane przez restaurację. Czasami taka karta dań jest naprawdę bardzo obszerna a do wyboru jest wiele smacznych dań. Restauracja ma obsługiwać klientów sprawnie i szybko – i oczywiście na najwyższym poziomie.
Dlatego też karta dań nie powinna zawierać zbyt wielu pozycji. Kucharz nie jest w stanie przygotować tak wielu potraw, a przecież gościom zależy przede wszystkim na tym, by zjeść smaczny i świeży posiłek, przygotowany w danym dniu a nie odgrzewany. Z menu możemy wybierać różne potrawy – od przystawek proponowanych jako przekąska przed daniem głównym po dania obiadowe, nawet te najbardziej wykwintne.
Menu przeglądamy, zastanawiamy się, na jaką potrawę mamy ochotę, po czym zamawiamy danie. Zazwyczaj czas oczekiwania na nasze zamówienie to kilkanaście a w niektórych restauracjach nawet kilkadziesiąt minut. Nie możemy się niecierpliwić. Kucharz musi przecież takie danie przygotować specjalnie dla nas.