Doprawianie i zdobienie

Doprawianie potraw wydawać by się mogło zadaniem prostym. I faktycznie takim jest – pod warunkiem jednak, że wiemy jak to robić. A przecież z całą pewnością niejednemu z nas nie raz udało się przesolić mięso, czy zbyt intensywnie doprawić zupę. Dlatego też umiar w przyprawianiu dań jest bardzo ważną sprawą. Do doprawiania możemy używać przeróżnych przypraw i ziół – a tych na rynku dostępnych jest bardzo wiele.

Na półkach sklepowych znajdziemy przynajmniej kilkadziesiąt przeróżnych przypraw, które możemy wykorzystywać w naszej kuchni. Oczywiście niektóre z nich stosujemy bardzo często, nawet codziennie, inne rzadziej lub wcale. Wszystko zależy od naszego indywidualnego smaku kulinarnego a także od tego, co przygotowujemy, jakie danie wykonujemy. Są dania, które koniecznie muszą być doprawione konkretnymi przyprawami. Wtedy to ich smak jest pełny, jest taki, jaki powinien być. Do doprawiania dań najczęściej używamy pieprzu i soli. To podstawowe przyprawy w naszej kuchni. Dlatego też każda pani domu takowe przyprawy ma.

Zdobienie przygotowanych przez nas potraw ma dość duże znaczenie. Oczywiście nie jest żadnym przymusem, by potrawy podawane na talerzach czy półmiskach dodatkowo ozdabiać, jednak jeżeli to zrobimy ich wygląd niewątpliwie zmieni się, i to bardzo, będą wyglądać o wiele smaczniej. A przecież zależy nam na tym, by osoby, które jedzą przygotowane przez nas danie były zadowolone nie tylko dlatego, że potrawa smakuje wyśmienicie, że jest dobrze przyprawiona, ale także dlatego, że wygląda ładnie, że jest podana w estetyczny sposób.

Dlatego też jeżeli robimy jedzenie dla naszych bliskich, dla gości, których zaprosiliśmy na obiad czy kolację powinniśmy zadbać również i o odpowiednie podanie takich dań. Ozdoby mogą być różne. Już liść sałaty, na którym ułożymy mięso czy ziemniaki do obiadu jest ozdobą samą w sobie i sprawia, że danie, jakie podajemy wygląda naprawdę apetycznie. Takie ozdabianie potraw nie zajmuje nam zbyt wiele czasu. Wystarczy zaledwie kilka minut, by zupełnie zmienić wygląd dania, jakie podamy gościom.