Zioła

Zioła odgrywają bardzo ważną rolę w kuchniach całego świata. Wszędzie są obecne. W niektórych kuchniach używa się większej ilości ziół, w innych ogranicza się ich ilość. Wszystko zależy od tradycji i przyzwyczajeń. Są kuchnie, które cenią sobie oryginalne smaki dań, w których zioła są podstawą.

To na przykład kuchnia azjatycka, która nie jest nam tak do końca znana czy kuchnia indyjska, której próbujemy coraz częściej. Nie bójmy się używać ziół. To właśnie one sprawiają, że danie, jakie przygotowujemy ma wyjątkowy smak, że smakuje inaczej niż wszystkie inne. Nauczmy się, jakie zioła dodawać do jakich potraw, w jakich ilościach. Smak ziół jest bardzo specyficzny, czasami naprawdę intensywny. Ich niewielka ilość znacznie wpływa na smak dania.

Nie możemy wiec przesadzić i dodać zbyt wielkiej ilości ziół – wówczas danie zamiast zyskać na smaku – straci. A nie na tym nam zależy. Każdy kucharz ma swój smak i według niego doprawia potrawy. Musi jednak pamiętać i o tym, że gotuje nie tylko dla siebie, ale i dla innych.

DSC00094