Gastronomia

W gastronomii pracuje wiele osób. Większość dlatego, że gastronomia i wszystko to, co z nią związane to zawód, ale jednocześnie i wielka pasja. Nie każdy z nas lubi gotować.

Ale są i takie osoby, które w kuchni własnego domu mogłyby spędzić dosłownie całe swoje życie. A jeżeli tak bardzo kochamy gotować, potrafimy to robić dlatego nie mielibyśmy wykorzystać naszych zdolności do zarabiania pieniędzy. Praca w gastronomii nie jest pracą łatwą. Jest bardzo odpowiedzialna. Gotuje się przecież dla wielu osób. Jedzenie musi być smaczne i zdrowe i oczywiście przygotowane według ściśle wyznaczonych zasad.

To praca pod presją czasu – kucharz ma zaledwie kilkanaście minut, by przygotować posiłek dla gościa, który zamawia danie z karty dań. W kuchniach restauracyjnych pracuje więc przynajmniej kilka osób, każdy ma określone zadania do wykonania. Gdy idziemy do restauracji nie chcemy czekać zbyt długo na to, by kelner podał nam posiłek. Takie długie czekanie sprawia, że się niecierpliwimy. Nie zawsze zdajemy sobie wówczas sprawę, co dzieje się w kuchni restauracji.